A társadalomszervezés eltérő útjai

Elmondható, hogy az eltérő nemzetfelfogásokhoz, kultúrakoncepciókhoz más-más társadalom-felfogás és társadalomszervezési elvek is társulnak. Ez azonban nemcsak a társadalom-, illetve nemzetfejlődési pálya függvénye, de – mivel a társadalomszervezés sosem értéksemleges – ideológiai jegyeket is magán visel.

Amikor kulturális, társadalomszervezési törésvonalakról beszélünk európai szinten (a jelenlegi európai politikai viták kontextusában leginkább „Nyugat” és „Kelet” között), akkor elsősorban ennek az ún. racionális (liberális) felfogásnak és a hagyományelvű (konzervatív) felfogásnak az ütközéséről szólunk. Azonban fel kell hívnunk a figyelmet egy jelentős ellentmondásra, disszonanciára is. Míg az EU keleti tagállamai a társadalomszervezéssel összefüggő kérdésekben gyakran hivatkoznak a történelmi tradíciókra, aközben ezeket a társadalmakat – történelmi okokból – talán a legkevésbé jellemezhetjük szerves társadalomfejlődési pályával. A másik oldalon viszont amíg a liberális („racionalista”) társadalomszervezés előszeretettel hivatkozik – célként és önigazolásként – a társadalmi kohézióra és integrációra, addig társadalomfilozófiája és közjófelfogása alapvetően individualisztikus, politikai döntéseiben gyakran nélkülözi a kommunitárius (közösségelvű) perspektívát, s a liberális „kánon” részévé tett multikulturalizmus szociológiai tanulmányok szerint is alkalmatlannak bizonyult a társadalmi integráció hatásfokának javítására. (Sőt, deklarálta, hogy teljes társadalmi integrációra – ami nem azonos az asszimilációval – nem is törekszik, helyette megelégszik a funkcionális integrációval. ) A liberális társadalom- és politikaformáló felfogással szemben ráadásul gyakran felmerül az elitizmus vádja (a liberálisok részéről pedig az anti-establishment erőkkel szemben a populizmusé), ami a belpolitikában a „liberalizmus” és a „demokrácia” politikai eszméje közé éket ver (noha a nyugati liberális demokráciákban axióma, hogy a két fogalom nem választható külön egymástól). Ez az ellentét részben átértelmezve az európai szintéren is megjelenik (különösen a föderalista-szuverenista vitában ).

 

A teljes elemzés a gombra kattintva letölthető:

Letöltés (667.01KB) Vissza a listához

Médiaszereplések
Kattintson ide az összes médiaszereplés megtekintéséhez
2017. 10. 24
Lánchíd Rádió - Reggeli hírjárat
Kovács János
Téma: Október 23-i ünnepi beszédek
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök 2017. október 23-i ünnepi beszédéről volt szó.

Verebes Károly interjúja.
Megtekintés
2017. 10. 10
Lánchíd Rádió - Reggeli hírjárat
Kovács János
Téma: Sorosozás, sátánozás a parlamentben
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol a hétfői parlamenti ülésen elhangzottakról, a Fidesz kommunikációs stratégiájáról volt szó.

Szerkesztő: Szépvölgyi István.
Műsorvezető: Hegedüs Szabolcs.
Megtekintés
2017. 08. 10
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Baloldali egyet nem értés
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol az MSZP-DK konfliktusról és a Botka László miniszterelnök-jelölt vezetésével menetelő szocialisták kilátásairól volt szó.
Megtekintés
2017. 05. 30
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Civil átláthatósági törvény elleni tüntetések, proteszthangulat, politikusi népszerűség-mérések
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a civil megmozdulásokról, a proteszthangulatról és az ellenzék esélyeiről, valamint az egyes közvélemény-kutatók eltérő politikusi népszerűség-mérési eredményeiről beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2017. 02. 03
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-i budapesti látogatása
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János Putyin orosz elnök 2017. február 2-i budapesti látogatásának nemzetközi politikai és magyar belpolitikai vonatkozásairól beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2017. 01. 13
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: 2017 - A lázadás éve?
Elemzőnk, Kovács János a 2017-es "lázadás évéről", a kormány és az ellenzéki szereplők kommunikációs stratégiájáról, a civil szervezetek (NGO-k) elleni kormányzati fellépésről, az európai politika plénumán esedékes nagy változásokról és a letelepedési kötvénykonstrukció kivezetéséről/felfüggesztéséről beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2016. 11. 09
Dunaújvárosi Televízió
Molnár Balázs
Téma: Az amerikai elnökválasztás nemzetközi gazdasági hatásai
Elemző közgazdászunk a Dunaújvárosi Televíziónak nyilatkozott az amerikai elnökválasztás várható (nemzetközi) gazdasági hatásairól.
Megtekintés
2016. 10. 05
ATV - A nap híre
Kovács János
Téma: A kvótanépszavazást követő Alaptörvény-módosítás és az alkotmányos identitás
Elemzőnk az ATV A nap híre című műsorának vendége volt.
Megtekintés
2016. 08. 03
ATV - A nap híre
Kovács János
Téma: Kvótanépszavazás és a Jobbik Valódi Nemzeti Konzultációja
Elemzőnk az ATV A nap híre című műsorának vendége volt.
Megtekintés