Iránytű Közéleti Barométer

Az Iránytű Közéleti Barométer (IKB-index) alakulása

A közhangulat, illetve az abban bekövetkező változások empirikus mérése az egyik legnehezebb feladat a közvélemény-kutatásokban. A választópolgárok aktuális gazdasági, politikai hangulatának mérésére kidolgoztuk az ún. Iránytű Közéleti Barométert (IKB). Az IKB-t a fenti pontokban vizsgált három tényező (kérdés) alkotja.

Iránytű Közéleti Barométer (IKB)=(Om+Km+Ha)/3

Ahol a három alindex:

Om = az ország jelenlegi állapotának megítélésének súlyozott indexe

Km = a második, illetve harmadik Orbán-kormány működésének megítélésének súlyozott indexe

Ha = a háztartások megélhetési körülményeinek, anyagi helyzetének változásának súlyozott indexe

 

A súlyozott elemi indexek előállítása a következők szerint történik

A kérdőív adatai rögzítésre kerülnek, majd elkészülnek a szükséges alaptáblázatok, amelyek a lehetséges válaszlehetőségek megoszlását tartalmazzák az összes releváns ismérv szerint.

 

A súlyozott elemi indexek kiszámítása

A kérdőív érintett osztályozós alkérdéséből ún. elemi indexet számítunk. Az elégedettségi kérdések elemi mutatói jelentik az index alapját.

 

A számítás alapja

A válaszok megoszlási táblája, amely százalékos formában tartalmazza a teljes minta kérdésre adott értékelhető válaszainak arányát. (Azaz a válaszmegtagadók nem szerepelnek.)

Pl: 1. Összességében mennyire elégedett Ön az ország jelenlegi állapotával?

 Iránytű Közéleti Barométer számítása

A számítás menete

Elégedettségi elemi mutató

Az elemi indexeket pl. (Om) súlyozással képezzük a következő módon:

                Om=1*5 + 0.75*4 + 0.5*3 + 0.25*2 + 0*1

ahol az 1–5–ig terjedő értékek a számskála megfelelő számát választók arányát jelentik.

Pl. az előző táblázat alapján:

                Om= 1*0,8+0.75*6,8+0.5*35,5+0.25*33,3+0*23,7=32,0

Mint a fentiekből kiderül, az elégedettségi mutatók mindenképp 0 és 100 közé eső számok (indexek), amelyeket nem lehetséges „százalékként” (arányként) értelmezni. Kizárólag az időbeli változások követése javallott.

 

A fenti adatok tükrében kiszámoltuk az IKB-index jelenlegi állását, egyúttal felvázolva a korábbi méréseinkhez képesti trendváltozást.

Az Iránytű Közéleti Barométer értéke – melyet az ország jelenlegi állapotával való elégedettség, a 2014 óta (korábban 2010 óta) fennálló Orbán-kormány tevékenységével való elégedettség és a megélhetési körülmények változásának megítélése kérdésekre adott válaszok alapján állítottunk össze – 2016. augusztusi mérésünktől kezdve 2017. júniusáig lényegében stagnált. Július hónap-index értéke jelentős pozitív változást mutatott, majd szeptemberben 2015. januárja óta eltelt időszak legalacsonyabb értékét mértük. Ősszel az index értéke a három éve mért legmagasabb értékre ugrott, majd decemberben újra csökkenésnek indult. Érdekesség, hogy az index összetevői közül legnagyobb mértékben az ország helyzetének megítélése romlott (-4,0 pont), ezt a harmadik Orbán-kormány értékelése követi (-2,8 pont), az anyagi helyzet megítélése nem változott az előző hónaphoz képest.


Médiaszereplések
Kattintson ide az összes médiaszereplés megtekintéséhez
2018. 02. 18
Lánchíd Rádió
Kovács János
Téma: Orbán Viktor évértékelője
Nem mondott lelkesítő beszédet a kormányfő. Orbán Viktor szerint jól sikerült az elmúlt 8 év, évértékelő beszédét azonban sem az ellenzéki pártok, sem az elemző nem tudta érdemben kommentálni. Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője a Lánchíd Rádióban azt mondta, valószínűleg mindenki többet várt Orbán Viktortól, aki sok területet csak érintőlegesen hozott szóba.

Vendég: Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője.
Szépvölgyi István interjúja.
Megtekintés
2018. 02. 09
Lánchíd Rádió, Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Negatív kampányokkal árasztja el a kormány a választópolgárokat
Főként negatív kampányokkal árasztja el a kormány a választópolgárokat, amivel mozgósítani kívánja saját táborát, ugyanakkor eltántorítani az ellenzéki szavazókat - mondta Lánchíd rádióban az iránytű intézet vezető elemzője. Kovács János szerint viszont egyfajta lejárató gerillakampányt is folytatnak főleg vidéken, de végeredményben összefolyik a két különböző üzenetsor. Az elemző szerint egyre többen komolytalannak veszik a Fidesz üzeneteinek egy részét, ugyanakkor az úgynevezett Soros-tervről szóló hirdetések erősen hatnak a kormánypárti szavazókra, ezzel el lehet őket vinni a szavazófülkékbe.

Szépvölgyi István interjúja.
Megtekintés
2018. 02. 01
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Pártpreferenciák, közvélemény-kutatások, kampányhajrá
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjáratának vendége volt.

A Fidesz-KDNP támogatottsága csekély mértékben gyengült, ám a kormánypártok előnye még így is magabiztos, az előző hónaphoz képest hibahatáron belül erősödő Jobbik második helye stabil, míg az MSZP, a DK és az LMP most már egy súlycsoportban vannak. Elemzőnk kitért arra is, hogy hihetünk-e a közvélemény-kutatásoknak.
Megtekintés
2018. 01. 18
Lánchíd Rádió, Déli Hírjárat
Kovács János
Téma: A Medián korrupció-érzékelésről szóló friss felmérése
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió megkeresésére a Medián friss, korrupció-érzékelésről szóló kutatásának megállapításait kommentálta.
Megtekintés
2017. 12. 15
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Demonstráció a Fidesz-székház előtt, nemzeti konzultáció, várható személycserék
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol az Állami Számvevőszék Jobbikot sújtó bírsága miatti demonstrációról, a kormány Nemzeti Konzultációjának brüsszeli bevetéséről és a jövő áprilisi választásokat követően egy újabb Orbán-kormány megalakulása esetén a várható személycserékről esett szó.

Szépvölgyi István interjúja.
2017. december 15.
Megtekintés
2017. 10. 24
Lánchíd Rádió - Reggeli hírjárat
Kovács János
Téma: Október 23-i ünnepi beszédek
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök 2017. október 23-i ünnepi beszédéről volt szó.

Verebes Károly interjúja.
Megtekintés
2017. 10. 10
Lánchíd Rádió - Reggeli hírjárat
Kovács János
Téma: Sorosozás, sátánozás a parlamentben
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol a hétfői parlamenti ülésen elhangzottakról, a Fidesz kommunikációs stratégiájáról volt szó.

Szerkesztő: Szépvölgyi István.
Műsorvezető: Hegedüs Szabolcs.
Megtekintés
2017. 08. 10
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Baloldali egyet nem értés
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol az MSZP-DK konfliktusról és a Botka László miniszterelnök-jelölt vezetésével menetelő szocialisták kilátásairól volt szó.
Megtekintés
2017. 05. 30
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Civil átláthatósági törvény elleni tüntetések, proteszthangulat, politikusi népszerűség-mérések
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a civil megmozdulásokról, a proteszthangulatról és az ellenzék esélyeiről, valamint az egyes közvélemény-kutatók eltérő politikusi népszerűség-mérési eredményeiről beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2017. 02. 03
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-i budapesti látogatása
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János Putyin orosz elnök 2017. február 2-i budapesti látogatásának nemzetközi politikai és magyar belpolitikai vonatkozásairól beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2017. 01. 13
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: 2017 - A lázadás éve?
Elemzőnk, Kovács János a 2017-es "lázadás évéről", a kormány és az ellenzéki szereplők kommunikációs stratégiájáról, a civil szervezetek (NGO-k) elleni kormányzati fellépésről, az európai politika plénumán esedékes nagy változásokról és a letelepedési kötvénykonstrukció kivezetéséről/felfüggesztéséről beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2016. 11. 09
Dunaújvárosi Televízió
Molnár Balázs
Téma: Az amerikai elnökválasztás nemzetközi gazdasági hatásai
Elemző közgazdászunk a Dunaújvárosi Televíziónak nyilatkozott az amerikai elnökválasztás várható (nemzetközi) gazdasági hatásairól.
Megtekintés
2016. 10. 05
ATV - A nap híre
Kovács János
Téma: A kvótanépszavazást követő Alaptörvény-módosítás és az alkotmányos identitás
Elemzőnk az ATV A nap híre című műsorának vendége volt.
Megtekintés
2016. 08. 03
ATV - A nap híre
Kovács János
Téma: Kvótanépszavazás és a Jobbik Valódi Nemzeti Konzultációja
Elemzőnk az ATV A nap híre című műsorának vendége volt.
Megtekintés