Adatkezelési tájékoztató

Adatvédelmi tájékoztató és folyamatleírás telefonos kutatásban résztvevők részére

 

A Iránytű Intézet Kft. (továbbiakban: Társaság) az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, a továbbiakban GDPR) előírásai szerint, jelen tájékoztatóval tájékoztatja Önt a személyes adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről.

 

Az adatkezelő pontos megnevezése, elérhetőségei:

 

név: Iránytű Intézet Kft.

székhely: 1141 Budapest, Gödöllői utca 167. fsz. 1.

honlap: www.iranytuintezet.hu

központi e-mail cím: info@iranytuintezet.hu

központi telefonszám:

vezető tisztségviselő: Ember Zoltán Levente ügyvezető

 

 

Társaság telefonos kutatásokat végez több különböző adatkezelési folyamat alapján.

-         Egyes kutatások esetén automata rendszer generálja a telefonszámokat, ebben az esetben adatkezelés nem valósul meg.

-         A megbízás tárgya és célja szerint nyilvános adatbázisból szerez Társaság telefonszámokat, vagy

-         a megbízó saját adatbázisát adja át Társaság részére, és a kutatást ennek alapján végzi Társaság.

 

Társaság a telefonhívás indításakor minden esetben megjelöli, hogy mely módszer alapján végzi a kutatást, és az utóbbi két esetben a kutatás megkezdése előtt az adatkezelésről a tájékoztatást röviden szóban is megadja.

 

Fontos, hogy a hívás megkezdésekor az adatkezeléshez a hozzájárulását kérjük, amelynek meg nem adása esetén a hívást befejezzük, és az Ön telefonszámát adatbázisunkból töröljük, továbbá amennyiben adatait megbízónktól vettük át, gondoskodunk arról, hogy hozzájárulásának visszavonása iránt megbízó is intézkedjen. Amennyiben a hívás megkezdésekor Ön hozzájárul adatai kezeléséhez, úgy később bármikor, indokolás nélkül visszavonhatja hozzájárulását, amely esetben a fentieknek megfelelően járunk el.

 

A GDPR 13. cikknek megfelelő tájékoztatást bővebben az alábbiak szerint tesszük meg:

telefonos kutatás adatgyűjtése

 

Az adatkezelés leírása:

 

Társaság telefonos közvéleménykutatást végez megbízás alapján, amelyhez a telefonszámokat nyilvános adatbázisból szerzi meg, melyben olyan érintettek telefonszáma szerepel, akik hozzájárultak telefonszámuk nyilvános adatbázisban történő közzétételéhez. A nyilvános adatbázisban történő keresés a kutatás céljához igazodik, így lehet országos, vagy egyes településekre vonatkozó. Az adatbázisból kinyert telefonszámokhoz Társaság nevet és egyéb személyes adatot nem tárol, a telefonszámokat a kutatás végén törli, azokat a kutatás során kapott válaszokkal nem párosítja, a telefonszámot megbízó részére nem adja át. Társaság minden egyes kutatáshoz új adatbázist hoz létre.

 

Az adatkezelés célja:

A Társaság fő tevékenysége a telefonos kutatások lebonyolítása, melyhez minden kutatás esetén annak tárgyához kapcsolódó telefonszámokból álló adatbázis készítése szükséges.

 

Az adatkezelés jogalapja:

GDPR 6. cikk (1) f) szerint, a Társaság jogos érdeke

 

 

kezelt adatok köre:

telefonszám, telefonszámhoz tartozó lakótelepülés

 

Az adatkezelés során az adat az alábbi harmadik személyek részére, a megjelölt jogalappal kerül továbbításra:

A Társaság az adatokat harmadik fél részére nem továbbítja, ám felhívja az érintettek figyelmét, hogy személyes adatok bíróság és hatóság részére történő kiadását előírhatja jogszabály. Amennyiben bíróság vagy hatóság jogszabályban rögzített eljárása során személyes adatok átadására kötelezi a Társaságot, úgy a Társaság jogszabályi kötelezettségét teljesítve, köteles a kért adatokat az eljáró bíróság vagy hatóság rendelkezésére bocsátani.

 

A személyes adatok tárolásának időtartama:

Az adatkezelési cél megvalósulásáig, de maximum a kutatáshoz kapcsolódó szerződés teljesítéséig.

 

Az érintetti joggyakorlásra vonatkozó szabályok:

A Társaság tájékoztatja, hogy a GDPR alapján Ön, személyazonosságának igazolását követően az alábbi jogok illetik meg:

-        kérheti személyes adatainak törlését,

-        kérheti személyes adatai kezelésének korlátozását,

-        kérheti tájékoztatását személyes adatai kezeléséről,

-        kérheti személyes adatainak helyesbítését,

-        élhet adathordozhatósághoz való jogával

 

 

telefonos kutatás nyilvános adatbázis alapján

 

Az adatkezelés leírása:

 

Társaság telefonos közvéleménykutatást végez megbízás alapján, amelyhez a kérdéseket és a kutatás célját megbízó adja meg. Társaság az általa nyilvános adatbázisból szerzett telefonszámokon érintetteket a kutatás tárgyában megkeresi, részükre kérdéseket tesz fel. A kérdésre adott demográfiai és a konkrét kutatással kapcsolatos válaszokat egyetlen esetben sem párosítja adott telefonszámhoz.

A Társaság által használt adatbázisból egy program választja ki az adott telefonszámot, és kapcsolja be az adott operátorhoz. A kutatást ténylegesen végző operátor a telefonszámot nem látja, így semmilyen módon nem tudja összekapcsolni az adott válaszokat a telefonszámmal. Társaság a megbízó részére csupán a kutatás eredményét, statisztikákat, elemzéseket továbbítja, személyes adatot nem továbbít megbízó részére.

 

Az adatkezelés célja:

A Társaság fő tevékenysége a telefonos kutatások lebonyolítása, a megbízó által kért kutatási eredmények, értékelések elkészítése.

 

Az adatkezelés jogalapja:

GDPR 6. cikk (1) a) szerint, az érintett hozzájárulása

 

 

kezelt adatok köre:

telefonszám

 

Az adatkezelés során az adat az alábbi harmadik személyek részére, a megjelölt jogalappal kerül továbbításra:

A Társaság az adatokat harmadik fél részére nem továbbítja, ám felhívja az érintettek figyelmét, hogy személyes adatok bíróság és hatóság részére történő kiadását előírhatja jogszabály. Amennyiben bíróság vagy hatóság jogszabályban rögzített eljárása során személyes adatok átadására kötelezi a Társaságot, úgy a Társaság jogszabályi kötelezettségét teljesítve, köteles a kért adatokat az eljáró bíróság vagy hatóság rendelkezésére bocsátani.

 

A személyes adatok tárolásának időtartama:

Az adatkezelési cél megvalósulásáig, de maximum a kutatáshoz kapcsolódó szerződés teljesítéséig.

 

Az érintetti joggyakorlásra vonatkozó szabályok:

A Társaság tájékoztatja, hogy a GDPR alapján Ön, személyazonosságának igazolását követően az alábbi jogok illetik meg:

-        hozzájárulását bármikor visszavonhatja,

-        kérheti személyes adatainak törlését,

-        kérheti személyes adatai kezelésének korlátozását,

-        kérheti tájékoztatását személyes adatai kezeléséről,

-        kérheti személyes adatainak helyesbítését,

-        élhet adathordozhatósághoz való jogával

 

telefonos kutatás megbízó adatbázisa alapján

 

Az adatkezelés leírása:

 

Társaság telefonos közvéleménykutatást végez megbízás alapján, amelyhez az adatbázist, a kérdéseket és a kutatás célját megbízó adja meg. Társaság a megbízótól adatbázist kizárólag abban az esetben vesz át, ha megbízó tanúsítja, hogy az általa átadott adatok kezeléséhez, és Társaság részére történő továbbításához, valamint kutatáshoz történő felhasználáshoz érintett hozzájárult. Az ebből eredő esetleges károkért Társaság felelősséget nem vállal.

Az adatok megbízó által a Társaság részére történő továbbítása esetén minden esetben adatfeldolgozói szerződést köt, és Társaság adatfeldolgozóként tevékenykedik.

Társaság a megbízótól kapott telefonszámokon érintetteket a kutatás tárgyában megkeresi, részükre kérdéseket tesz fel. A kérdésre adott demográfiai és a konkrét kutatással kapcsolatos válaszokat kizárólag akkor párosítja az adott telefonszámhoz, ha arra megbízó az érintett hozzájárulása esetén jogosult. Abban az esetben, ha a kutatás tárgya különleges adatot érint (politikai vélemény, egészségügyi állapot, stb.), Társaság a megbízótól az érintett erre vonatkozó, a GDPR 9. cikk (2) bekezdés a) pontja szerinti kifejezett hozzájárulását kéri.

 

Társaság a megbízó részére az adott megbízás tárgya és tartalma szerint a kutatás eredményét, statisztikákat, elemzéseket, és az érintett hozzájárulása esetén személyes adatot is továbbít.

 

Az adatkezelés célja:

A Társaság fő tevékenysége a telefonos kutatások lebonyolítása, a megbízó által kért kutatási eredmények, értékelések elkészítése.

 

Az adatkezelés jogalapja:

GDPR 6. cikk (1) a) szerint, az érintett hozzájárulása, különleges adat esetén annak kezelésére a GDPR 9. cikk (2) a) szerint az érintett kifejezett, és a megbízó által igazolt hozzájárulása ad feloldozást.

 

 

kezelt adatok köre:

telefonszám, a kutatás tárgyához kapcsolódó, esetenként változó adatok, mint pl. név, kor, lakóhely, politikai vélemény, egészségügyi adat, elégedettség, termék értékelés, stb.

 

Az adatkezelés során az adat az alábbi harmadik személyek részére, a megjelölt jogalappal kerül továbbításra:

A Társaság az adatokat az érintett hozzájárulása (különleges adat esetén az érintett kifejezett hozzájárulása) esetén továbbítja a megbízó fél részére, ám felhívja az érintettek figyelmét, hogy személyes adatok bíróság és hatóság részére történő kiadását előírhatja jogszabály. Amennyiben bíróság vagy hatóság jogszabályban rögzített eljárása során személyes adatok átadására kötelezi a Társaságot, úgy a Társaság jogszabályi kötelezettségét teljesítve, köteles a kért adatokat az eljáró bíróság vagy hatóság rendelkezésére bocsátani.

 

A személyes adatok tárolásának időtartama:

Az adatkezelési cél megvalósulásáig, de maximum a kutatáshoz kapcsolódó szerződés teljesítéséig.

 

Az érintetti joggyakorlásra vonatkozó szabályok:

A Társaság tájékoztatja, hogy a GDPR alapján Ön, személyazonosságának igazolását követően az alábbi jogok illetik meg:

-        hozzájárulását bármikor visszavonhatja,

-        kérheti személyes adatainak törlését,

-        kérheti személyes adatai kezelésének korlátozását,

-        kérheti tájékoztatását személyes adatai kezeléséről,

-        kérheti személyes adatainak helyesbítését,

-        élhet adathordozhatósághoz való jogával

 

 

 

***

 

A Társaság gondoskodik az adatok biztonságáról, megteszi továbbá mindazon technikai és szervezési intézkedéseket, amelyek a GDPR és az egyéb adat-, és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek. Az adatokat védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen.

 

A Társaság törekszik arra, hogy az Önnek adott tájékoztatás minden esetben, a GDPR által meghatározott szabályok teljesítése mellett is, a lehetőségekhez mérten tömör, átlátható, érthető, könnyen hozzáférhető, világos és közérthető legyen.

 

 

Amennyiben nem intézkedünk a kérelmére vagy az intézkedésünket nem fogadja el, úgy jogorvoslattal élhet. Adatkezelési eljárásunkkal kapcsolatban Ön panasszal fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz vagy - választása szerint - a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes törvényszékhez.

 

 


Médiaszereplések
Kattintson ide az összes médiaszereplés megtekintéséhez
2018. 03. 15
HírTV - Reggeli járat, Peron
Kovács János
Téma: Március 15. és egyéb aktuálpolitikai kérdések
Az Iránytű Intézet vezető elemzőjét, Kovács Jánost a HírTV Reggeli járat című műsorában kérdezték március 15. aktuálpolitikai jelentőségéről, a Békemenetről, a kireszavazzunk.hu-ról, az ellenzék lehetőségeiről, az újabb kormánypárti botrányok várható hatásairól.
Megtekintés
2018. 03. 13
EchoTV Napi Aktuális
Kovács János
Téma: Kire szavazzunk? - Ellenzéki koordináció
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a koordinált jelöltállításról és az ellenzéki manőverekről vitázott Kovács Istvánnal, az Alapjogokért Központ stratégai igazgatójával az EchoTV Napi Aktuális című műsorában.
Megtekintés
2018. 03. 12
Lánchíd Rádió, Reggeli hírjárat
Kovács János
Téma: Csökkenő Fidesz-tábor, taktikai szavazás és kampány
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjáratban a legújabb közvélemény-kutatási adatok tanulságairól, a kireszavazzunk.hu oldalról, a választókat leginkább érdeklő kérdésekről és a mozgósításról beszélt.
Megtekintés
2018. 02. 18
Lánchíd Rádió
Kovács János
Téma: Orbán Viktor évértékelője
Nem mondott lelkesítő beszédet a kormányfő. Orbán Viktor szerint jól sikerült az elmúlt 8 év, évértékelő beszédét azonban sem az ellenzéki pártok, sem az elemző nem tudta érdemben kommentálni. Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője a Lánchíd Rádióban azt mondta, valószínűleg mindenki többet várt Orbán Viktortól, aki sok területet csak érintőlegesen hozott szóba.

Vendég: Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője.
Szépvölgyi István interjúja.
Megtekintés
2018. 02. 09
Lánchíd Rádió, Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Negatív kampányokkal árasztja el a kormány a választópolgárokat
Főként negatív kampányokkal árasztja el a kormány a választópolgárokat, amivel mozgósítani kívánja saját táborát, ugyanakkor eltántorítani az ellenzéki szavazókat - mondta Lánchíd rádióban az iránytű intézet vezető elemzője. Kovács János szerint viszont egyfajta lejárató gerillakampányt is folytatnak főleg vidéken, de végeredményben összefolyik a két különböző üzenetsor. Az elemző szerint egyre többen komolytalannak veszik a Fidesz üzeneteinek egy részét, ugyanakkor az úgynevezett Soros-tervről szóló hirdetések erősen hatnak a kormánypárti szavazókra, ezzel el lehet őket vinni a szavazófülkékbe.

Szépvölgyi István interjúja.
Megtekintés
2018. 02. 01
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Pártpreferenciák, közvélemény-kutatások, kampányhajrá
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjáratának vendége volt.

A Fidesz-KDNP támogatottsága csekély mértékben gyengült, ám a kormánypártok előnye még így is magabiztos, az előző hónaphoz képest hibahatáron belül erősödő Jobbik második helye stabil, míg az MSZP, a DK és az LMP most már egy súlycsoportban vannak. Elemzőnk kitért arra is, hogy hihetünk-e a közvélemény-kutatásoknak.
Megtekintés
2018. 01. 18
Lánchíd Rádió, Déli Hírjárat
Kovács János
Téma: A Medián korrupció-érzékelésről szóló friss felmérése
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió megkeresésére a Medián friss, korrupció-érzékelésről szóló kutatásának megállapításait kommentálta.
Megtekintés
2017. 12. 15
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Demonstráció a Fidesz-székház előtt, nemzeti konzultáció, várható személycserék
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol az Állami Számvevőszék Jobbikot sújtó bírsága miatti demonstrációról, a kormány Nemzeti Konzultációjának brüsszeli bevetéséről és a jövő áprilisi választásokat követően egy újabb Orbán-kormány megalakulása esetén a várható személycserékről esett szó.

Szépvölgyi István interjúja.
2017. december 15.
Megtekintés
2017. 10. 24
Lánchíd Rádió - Reggeli hírjárat
Kovács János
Téma: Október 23-i ünnepi beszédek
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök 2017. október 23-i ünnepi beszédéről volt szó.

Verebes Károly interjúja.
Megtekintés
2017. 10. 10
Lánchíd Rádió - Reggeli hírjárat
Kovács János
Téma: Sorosozás, sátánozás a parlamentben
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol a hétfői parlamenti ülésen elhangzottakról, a Fidesz kommunikációs stratégiájáról volt szó.

Szerkesztő: Szépvölgyi István.
Műsorvezető: Hegedüs Szabolcs.
Megtekintés
2017. 08. 10
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Baloldali egyet nem értés
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat című műsorának vendége volt, ahol az MSZP-DK konfliktusról és a Botka László miniszterelnök-jelölt vezetésével menetelő szocialisták kilátásairól volt szó.
Megtekintés
2017. 05. 30
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Civil átláthatósági törvény elleni tüntetések, proteszthangulat, politikusi népszerűség-mérések
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János a civil megmozdulásokról, a proteszthangulatról és az ellenzék esélyeiről, valamint az egyes közvélemény-kutatók eltérő politikusi népszerűség-mérési eredményeiről beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2017. 02. 03
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-i budapesti látogatása
Az Iránytű Intézet vezető elemzője, Kovács János Putyin orosz elnök 2017. február 2-i budapesti látogatásának nemzetközi politikai és magyar belpolitikai vonatkozásairól beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2017. 01. 13
Lánchíd Rádió - Reggeli Hírjárat
Kovács János
Téma: 2017 - A lázadás éve?
Elemzőnk, Kovács János a 2017-es "lázadás évéről", a kormány és az ellenzéki szereplők kommunikációs stratégiájáról, a civil szervezetek (NGO-k) elleni kormányzati fellépésről, az európai politika plénumán esedékes nagy változásokról és a letelepedési kötvénykonstrukció kivezetéséről/felfüggesztéséről beszélt a Lánchíd Rádió Reggeli Hírjárat műsorában.
Megtekintés
2016. 11. 09
Dunaújvárosi Televízió
Molnár Balázs
Téma: Az amerikai elnökválasztás nemzetközi gazdasági hatásai
Elemző közgazdászunk a Dunaújvárosi Televíziónak nyilatkozott az amerikai elnökválasztás várható (nemzetközi) gazdasági hatásairól.
Megtekintés
2016. 10. 05
ATV - A nap híre
Kovács János
Téma: A kvótanépszavazást követő Alaptörvény-módosítás és az alkotmányos identitás
Elemzőnk az ATV A nap híre című műsorának vendége volt.
Megtekintés
2016. 08. 03
ATV - A nap híre
Kovács János
Téma: Kvótanépszavazás és a Jobbik Valódi Nemzeti Konzultációja
Elemzőnk az ATV A nap híre című műsorának vendége volt.
Megtekintés