Az Iránytű Intézet 2018. januári országos közvélemény-kutatása

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2018. január 5-9. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

A pártpreferenciák alakulása 2018 januárjában

A teljes választókorú népességet tekintve a kormánypártok némi csökkenést, a Jobbik minimális erősödést könyvelhetett el. A felmérés alapján a Fidesz–KDNP 33 százalékon áll, a Jobbiknak 17 százalékos tábora van, a szocialisták hat-, a DK és az LMP pedig öt-öt százalékos támogatottságot élvez.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-gyengult-a-fidesz-de-magasan-vezet-2443709

A Fidesz első számú kihívója

A megkérdezettek 38 százaléka jelölte meg Vona Gábor pártját a legerősebb ellenzéki alakulatként, míg októberben még csak a válaszadók harmada. Jelentős, 13 százalék viszont azoknak az aránya, akik szerint a Fidesz egyeduralkodó marad. A többi pártot jóval kevesebben említették első számú kihívóként, a teljes népességben olyan alacsony ez az arányszám, hogy annál még a Fidesz egyeduralkodását is többen valószínűsítik. Az MSZP és a DK szavazói főképp egy baloldali összefogásban hisznek, körükben a Jobbik mint kihívó kevéssé jelenik meg. Nagy többségben a Jobbikot tartja a Fidesz legnagyobb ellenfelének a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik és az LMP szavazótábora is, de a fideszesek is ezt a pártot tekintik kihívónak. Így vélekednek a pártpreferenciájukat titkolók és a bizonytalanok is.

https://mno.hu/belfold/iranytu-egyre-tobben-gondoljak-hogy-a-jobbik-a-fidesz-legfobb-kihivoja-2444006

Az oktatási és az egészségügyi rendszer helyzetének megítélése

Az ellenzéki pártok által rendre legfontosabbnak nevezett két szektor, az egészségügy és az oktatás állapota is romlott az emberek relatív többsége szerint 2014 óta. A magyar társadalom 24 százaléka véli úgy, hogy romlott, további 26 százaléka pedig jelentősen rosszabbnak tartja itthon az egészségügy helyzetét a mögöttünk hagyott négy esztendőben. Az oktatás megítélése sem sokkal jobb. A kutatás adatai alapján a társadalom 40 százaléka szerint romlott, vagy jelentősen romlott a gyerekek jövőjét előrevetítő szektor állapota.

https://mno.hu/belfold/oktatas-es-egeszsegugy-romlast-tapasztalunk-2444231