Az Iránytű Intézet 2017. augusztusi országos közvélemény-kutatása

Az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása.

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2017. augusztus 10-12. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

A pártpreferenciák alakulása 2017 augusztusában

A Fidesz és a Jobbik tudott némi növekedést produkálni a biztos pártválasztók körében júliusról augusztusra, míg az MSZP támogatottsága csökkent. E csoportban is tetemes a kormánypártok előnye, az előző hónapban mért 50 százalék után augusztusban 51 százalékon állt a Fidesz-KDNP. A második helyen jócskán lemaradva, de biztosan tartva pozícióját a Jobbik állt júliusban 22, augusztusban pedig 23 százalékos támogatottsággal. Az MSZP már csak egy számjegyű szimpatizánsi bázissal bírt, 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága. E párt volt egyébként az egyetlen, amely a biztos szavazók között veszített a népszerűségéből.

https://mno.hu/belfold/a-teljes-nepessegen-belul-esett-a-fidesz-szavazotabora-2415641

Pártok abszolút elutasítottsága

A Fidesz–KDNP a legelutasítottabb pártszövetség most Magyarországon – derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, Magyar Nemzet megbízásából készített kutatásából. A felmérés szerint a választók több mint negyede, 26 százaléka válaszolta azt augusztusban, hogy biztosan nem szavazna a jelenlegi kormánypártokra. Ez az arány egyébként megegyezik az előző hónap méréseivel, akkor is ugyanennyien nyilatkoztak így.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-a-kormanypartok-a-legelutasitottabbak-2416031

A Fidesz-KDNP legfőbb kihívója

A Jobbikot tekinti a Fidesz első számú kihívójának a magyar lakosság relatív többsége – derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, Magyar Nemzet megbízásából készült kutatásából. A felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek szinte harmada, vagyis 31 százaléka válaszolt így. A Fidesz és a KDNP szimpatizánsainak 29 százaléka is a Jobbikban látta a kihívót, ezzel pedig a kormánypárti táboron belül többen vannak, mint akik szerint Orbán Viktorék egyeduralkodók maradnak a következő években. Érdekes az az adat is, hogy még a Demokratikus Koalíció (DK) szavazóinak legnagyobb csoportja – 24 százaléka – is a Jobbikot említette az első számú kihívóként.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-a-jobbik-lehet-a-legfobb-kihivo-2416228

Vezető politikusok, közszereplők ismertsége, népszerűsége

Számos politikusnak, közte a Fidesz több vezetőjének is csökkent a népszerűsége az elmúlt egy hónapban az Iránytű Intézet legfrissebb, Magyar Nemzet megbízásából készített felmérése szerint. Már az élen is van bőven változás. A júliusban még első helyen álló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanis veszített a kedveltségéből, ezzel pedig visszacsúszott a második helyre. Így ismét Áder János köztársasági elnök áll az élen, egy százas listán 58-as szimpátiaindexszel, míg a gazdasági tárca vezetője 57 ponttal követi őt.

https://mno.hu/belfold/megint-ader-janos-a-legnepszerubb-2416372