Az Iránytű Intézet 2017. decemberi országos közvélemény-kutatása

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2017. december 6-12. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

A pártpreferenciák alakulása 2017 decemberében

A decemberi kutatás szerint az úgynevezett biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok továbbra is a választók 50 százalékának támogatását élvezik. A Fidesz–KDNP mögött a Jobbik 21 százalékon áll, a szeptember óta mélyrepülésben lévő szocialistákra viszont ha minimálisan is, de jó hatással volt, hogy beálltak a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely mögé: a novemberi 7 százalékos támogatottságukat nyolcszázalékosra tornázták fel. Ezzel egy-egy százalékkal előzik meg az önálló listában gondolkodó Demokratikus Koalíciót (DK), illetve az LMP-t. Az egy százalékra mért Párbeszédnél viszont a kampányát éppen a hétvégén megkezdő Momentum, sőt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is jobban áll: előbbi három, utóbbi pedig két százalékon.

https://mno.hu/belfold/egymassal-versenyez-az-mszp-a-dk-es-az-lmp-2438858

A választók a Jobbikot tartják a fő kihívónak, a Fideszt utasítják el a legtöbben

Miközben a pártot választani tudó, biztos szavazók körében a Jobbik népszerűsége jócskán elmarad a Fideszétől, a választók abszolút többsége – 54 százaléka – Vona Gábor pártját tartja a nagyobbik kormánypárt legnagyobb kihívójának.

https://mno.hu/belfold/a-jobbikot-tartjak-a-fo-kihivonak-2439122

Tartanak az orosz befolyástól a magyar választók

Az összes megkérdezett 38 százaléka számít arra, hogy az orosz titkosszolgálatok befolyásolják a tavaszi magyarországi országgyűlési választást. Igaz, ennél valamivel többen, a választók 50 százaléka véli úgy: nem lesz orosz befolyásolási kísérlet. Mint a felmérésből kiderült, leginkább az Együtt és a Párbeszéd szavazói tartanak a befolyástól. Mindeközben a kormánypárti tábor hívei szinte teljesen nyugodtak, összesen 64 százalékuk nem tartja valószínűnek a külső befolyást.

https://mno.hu/belfold/tartanak-az-orosz-befolyastol-a-magyar-valasztok-2439382