Az Iránytű Intézet 2017. februári országos közvélemény-kutatása

Az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása.

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

Olimpiarendezés

A magyar társadalom túlnyomó többsége ellenzi a budapesti olimpiarendezést, ugyanakkor támogatná, hogy az ügyben népszavazás döntsön. Így összegezhetők az Iránytű Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatásának az olimpiarendezéssel kapcsolatos adatai.

http://mno.hu/belfold/ervenyes-lenne-az-olimpias-nepszavazas-1387247

Választói elégedettség

Sokkal többen vannak azok, akik elégedetlenek Magyarország jelenlegi állapotával, mint akik szerint minden rendben halad – ez derül ki az Iránytű Intézet lapunknak készített közvélemény-kutatásából.

http://mno.hu/belfold/joval-tobben-elegedetlenek-az-orszag-helyzetevel-1387544

Pártpreferenciák és pártok abszolút elutasítottsága

A Fidesz a legkedveltebb és a legelutasítottabb. Már a Momentum is mérhető. Magasan vezet a Fidesz–KDNP mind a teljes népességen belül, mind pedig a biztos szavazók között, érdekesség ugyanakkor, hogy eközben a szavazók által leginkább elutasított politikai szereplők között is első helyen állnak a kormánypártok. Ez derül ki az Iránytű Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatásából.

https://mno.hu/belfold/uj-szereplo-a-politikai-terkepen-1387620

Vezető politikusok népszerűsége

Áder János köztársasági elnök számít itthon a legrokonszenvesebb politikusnak, míg a legellenszenvesebb Gyurcsány Ferenc. Ez derül ki az Iránytű Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatásából.

http://mno.hu/belfold/adert-kedveljuk-gyurcsanyt-utaljuk-1387803

Donald Trump és Vlagyimir Putyin személyének, az Oroszország elleni szankciók fenntartásának és az orosz propagandatevékenység elleni fellépés szükségességének megítélése Magyarországon pártpreferenciák szerint

Donald Trumpot gyakorlatilag csak a jobboldali szavazók szeretik idehaza, tartunk az álhírektől, az orosz propagandától viszont kevésbé félünk – derül ki az Iránytű Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatásából.

https://mno.hu/kulfold/putyint-jobban-szeretjuk-trumpnal-1388390

A választók többsége szerint a Jobbik az ellenzék vezető ereje

Az ellenzéki pártok közül a Jobbiknak lenne a legtöbb szavazója egy most vasárnapi választáson – szerepel az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásában. A felmérés alapján a választók majdnem fele, 47 százaléka gondolja azt, hogy Vona Gábor pártja lenne az ellenzék legnagyobb ereje. Egy baloldali pártokból álló összefogást 30 százaléknyian gondoltak erősebbnek.

http://mno.hu/belfold/a-jobbikot-eselyesebbnek-latjak-a-baloldalnal-1388444

Kutatási módszertan:

A feldolgozott adatok a megyei és fővárosi nem- és korösszetétel, a legmagasabb iskolai végzettség, valamint a településméret-kategóriák, a budapesti kerületek, illetve települések jogállása szerinti népességeloszlás alapján tükrözik a választókorú lakosság véleményét. A mobiltelefonszámok hívása február 12-től 19-ig zajlott, az adatfelvételt CATI módszerrel végeztük; a pártok felsorolása véletlenszerűen váltakozó sorrendben történt. Kutatásunk hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50%-os adatra nézve (95%-os valószínűséggel) legfeljebb +/- 3,1%, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50%-nál kisebb, valamint 50%-nál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.