Az Iránytű Intézet 2017. júniusi országos közvélemény-kutatása

Az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása.

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2017. június 12-17. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

A pártpreferenciák alakulása 2017 júniusában

Kevesebb mint egy évvel a választás előtt őrzi magabiztos előnyét a Fidesz–KDNP. A kormánypártok még (hibahatáron belül) tovább is növelték az előző havi 31 százalékos táborukat, így júniusban 33 százalékos támogatottsággal stabilan vezetnek a teljes népesség körében – derült ki az Iránytű Intézet lapunk számára készített felméréséből. A Jobbik is erősödött valamelyest, támogatottságuk a teljes népesség körében 16 százalék körül alakul, míg a szocialisták nyolc százalékon állnak. A Demokratikus Koalíciónak négy-, az LMP-nek háromszázalékos a tábora, a kisebb pártokat (Együtt, Párbeszéd, Moma, Liberálisok) pedig egy százalék alatt mérték. A Momentum Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) továbbra is két-két százalékos tábora van. A választás közeledését jelzi, hogy már második hónapja nő a szavazási kedv: áprilisban még 29 százalék volt a bizonytalanok, illetve a biztosan nem szavazók aránya, június közepére viszont ez 23 százalékra csökkent.

https://mno.hu/belfold/tovabbra-is-stabilan-vezetnek-a-kormanypartok-2405306

A pártok abszolút elutasítottsága és a másodlagos pártpreferenciák

Továbbra is a Fidesz–KDNP a leginkább elutasított, a választók 28 százaléka ugyanis semmiképpen sem szavazna a kormánypártokra – derült ki az Iránytű Intézet júniusi felméréséből. A kutatás szerint a kormánypártok után a legtöbben az MSZP-t (17 százalék), a Demokratikus Koalíciót (12), valamint a Jobbikot (12) jelölték meg legellenszenvesebb pártként. A másodlagos preferenciák terén legjobban a Jobbik áll, Vona Gábor pártját ugyanis a választók 12 százaléka jelölte meg, amikor arról kérdezték őket, hogy kire voksolnának, ha kedvencükön kívül még egy pártot bejelölhetnének. Az LMP 8, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 5, a Fidesz–KDNP 4, az MSZP és az Együtt 3, a Momentum pedig 2 százalék részesedéssel bír a másodlagos preferenciákat tekintve. A választók 22 százaléka nem voksolna másodsorban egyik pártra sem. A Fidesz-szavazók például nagyon elkötelezettek, 44 százaléknak még másodpreferenciája sincsen, csak a Fidesz–KDNP-re szavazna. Aki a kormánypárti szimpatizánsok közül mégis el tudna képzelni magának egy másik pártot, az leginkább a Jobbikot választaná, kisebb részük pedig az LMP-t vagy az MKKP-t.

https://mno.hu/belfold/tovabbra-is-a-fidesz-a-legelutasitottabb-part-2405572

A vezető politikusok, közszereplők ismertsége és népszerűsége

Akad két olyan közéleti személyiség Magyarországon, aki Gyurcsány Ferencnél és Rogán Antalnál is népszerűtlenebb. Orbán Viktor kommunikációs tanácsadójáról, Habony Árpádról és a felcsúti polgármesterről, Mészáros Lőrincről van szó. Mindkettőjükről elmondható, hogy nemcsak az ellenzéki, de a Fidesz-szavazók szemében is ellenszenvesek, a választók negatívan ítélik meg a tevékenységüket.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-habony-arpad-a-legutaltabb-kozszereplo-2405869

A kormánypártok első számú kihívója

A választók relatív többsége (35 százaléka) véli úgy, hogy a Jobbik lehet a Fidesz első számú kihívója az elkövetkező években. A kutatás szerint az MSZP-t 8 százalék tekinti a legfőbb kihívónak, míg egy esetleges baloldali összefogást és az LMP-t 2-2 százalék. A megkérdezettek 28 százaléka nem tud vagy nem akar választ adni az erre vonatkozó kérdésre, míg 17 százalék sejti azt, hogy a Fidesz egyeduralkodó marad a továbbiakban.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-a-jobbik-lehet-a-legfobb-kihivo-2405726

A választói elégedettség alakulása

A lakosság alig negyede elégedett az ország állapotával, a megkérdezettek 40 százaléka nincs kibékülve a mostani helyzettel. A Fidesz támogatói adják az elégedettek táborának nagy részét – 55 százalék körükben az optimisták aránya, és alig 9 százalék a kifejezetten negatívan vélekedőké –, minden más választói csoportban viszonylag szűk kisebbséget alkotnak az elégedett választók.

https://mno.hu/belfold/csak-a-fideszesek-elegedettek-a-jelenlegi-irannyal-2406017