Az Iránytű Intézet 2017. májusi országos közvélemény-kutatása

Az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása.

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2017. május 16-25. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

Pártpreferenciák alakulása 2017 májusában

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül 31%, a Jobbik 14%-ot ér el. Az MSZP 7, a DK 3, Az Együtt 1%-on áll. A Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (MOMA, Liberálisok) az egy százalékot sem közelítik meg; az LMP 4%-on áll. A Jobbik önmagában van olyan erős, mint a 2014. évi baloldali összefogás pártjai. A Momentum gyors növekedése már áprilisban megtorpant, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is mérhető. A bizonytalanok aránya 16%-os, a „biztosan nem szavazóké” 10, a válaszmegtagadás 9%-os arányú volt. Az előző hónaphoz képest jelentős átrendeződést nem tapasztaltunk. A pártot választani tudó biztos szavazók körében 51%-on állnak a kormánypártok, 20%-on a Jobbik. A kormánypárti szavazók továbbra is kimagasló aktivitási rátával rendelkeznek. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 12, a DK 5%-át tudhatja maga mögött. Az LMP-re 6%, az Együttre, a PM-re, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1% voksolna. A Momentum és az MKKP 2-2%-on áll.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-tovabbra-is-stabilan-vezet-a-fidesz-2402159

Pártok abszolút elutasítottsága

A megkérdezettek 24 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetségét tartja a legellenszenvesebbnek a hazai pártok közül – derült ki az Iránytű Intézet májusi felméréséből. A kutatás szerint a kormánypártok után a legtöbben az MSZP-t (20), a Demokratikus Koalíciót (14), valamint a Jobbikot (13 százalék) jelölték meg, amikor arról kérdezték őket, melyik az a párt, amelyikre semmiképpen nem szavaznának egy most vasárnapi voksolás alkalmával. A kisebb támogatottságú pártoknak az abszolút elutasítottsága is kisebb. A felmérés során csak egyetlen pártot lehetett megjelölni (abszolút elutasítottság).

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-a-legelutasitottabb-part-a-fidesz-2402330

A kormánypártok első számú kihívója

A megkérdezettek valamivel kevesebb mint fele (47 százaléka) szerint a Jobbiknak lenne több szavazója az ellenzéki erők közül egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg a harmaduk gondol erősebbnek egy baloldali összefogást. A választók relatív többsége (37 százaléka) szerint a Jobbik töltheti be ezt a szerepet a következő években, és mindössze 10 százalék vélte úgy, hogy az MSZP lehet a második erő. Jelentős azoknak a száma is, akik szerint a Fidesz egyeduralkodó marad a továbbiakban is (16 százalék).

https://mno.hu/belfold/a-tobbseg-szerint-a-jobbik-lehet-a-kihivo-2402538