Az Iránytű Intézet 2017. szeptemberi országos közvélemény-kutatása

Az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása.

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2017. szeptember 25-30. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

A pártpreferenciák alakulása 2017 szeptemberében

A teljes népességen belül és a biztos pártválasztók között is veszített támogatottságából a Fidesz, bár előnyük a többi párthoz képest továbbra is tetemes. Az úgynevezett pártot választani tudó biztos szavazók között igen jelentős csökkenést könyvelhettek el a kormánypártok az elmúlt időszakban, az augusztusi 51 százalék után ugyanis szeptemberben már 43 százalékon álltak. A kutatás szerint továbbra is stabilan a második a Jobbik, amely – minimálisan csökkenve – 22 százalékos tábort tudhatott magáénak az előző hónapban.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-feleves-melyponton-van-a-kormanypart-2421843

A pártok abszolút elutasítottsága és a másodlagos pártpreferenciák alakulása

Egyre többen mondják azt, hogy biztosan nem szavaznának a kormánypártokra. Augusztusban 26, a múlt hónapban már 31 százaléknyian utasították el egyértelműen a Fidesz–KDNP-pártszövetséget, azt állítva, hogy semmiképpen sem adnák rájuk a voksukat.

https://mno.hu/belfold/iranytu-a-jobbiknak-van-a-legnagyobb-szavazoi-tartaleka-2422046

A többség szerint nem létezik Soros-terv

Megosztott a társadalom azzal kapcsolatban, hogy létezik-e a kormányzati kommunikáció fő üzenetévé emelt „Soros-terv”, de a relatív többség nem hisz benne. A választók 43 százaléka mondta azt, hogy nincs valójában olyan terv, amit a magyar származású amerikai milliárdosnak tulajdonítanak. Valamivel kevesebben voltak – 39 százaléknyian –, akik úgy vélekedtek, hogy inkább létezhet a kormányzati kommunikációban megismert és veszélyesnek leírt terv.

https://mno.hu/belfold/iranytu-a-tobbseg-szerint-nem-letezik-soros-terv-2422546

Vezető politikusok népszerűsége

A felmérés szerint 57 pontos szimpátiaindexszel jelenleg a legkedveltebb Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, az alig mérhető támogatottságú Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy habár leginkább jó „osztályzatokat” kapott az ellenzéki politikus, ismertsége alacsony, a társadalom nagyjából fele tudta azonosítani őt. Áder János köztársasági elnök a második helyre szorult vissza, a százas listán 55 ponttal, igaz, őt már lényegesen többen ismerik, tíz emberből legalább kilenc. Ugyanennyi pontot kapott a listán általában az államfő közelében lévő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára ismét ellenzéki politikus állhatott fel, mégpedig Szél Bernadett. Az LMP társelnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje 53 pontot kapott, és ismertsége sem elhanyagolható, 69 százalékos.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-ellenzeki-politikus-ma-a-legkedveltebb-2422753