Az Iránytű Intézet 2018. márciusi országos közvélemény-kutatása

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2018. március 21-24. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

Pártpreferenciák alakulása

Adatsoraink közvélemény-kutatás adataira épülő becslések, melyek a belföldi listás szavazatok megoszlására vonatkoznak. (A becslés alapját jelentő ezer fős kutatásunk mintavétele 2018. március 21-től március 24-ig zajlott, az ország felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével.) A becslés közelebb vihet minket a valóság megismeréséhez, azonban jelen adatunk még nem alkalmas arra, hogy a hátra lévő két hét folyamatait modellezze; a teljesség igénye nélkül tehát: a választókat az utolsó napokban érő hatásokat, a választási részvétel szavazótáborok, társadalmi csoportok, területegységek szerinti egyenlőtlenségeit, vagy a 2018. évi választás legnagyobb kérdését, a taktikai szavazás jelenségét.

A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP 41%-os támogatottsággal rendelkezik, míg a Jobbik, a februári növekedés után további 1 százalékpontot erősödve, 25%-os támogatottságot tudhat magáénak. A Fidesz az előző hónaphoz képest (a februári 3 százalékpont után) újabb 3 százalékponttal csökkent. Az MSZP-P küszöb felett, a februári 11%-os érték után 12%-on teljesít. A DK támogatottsága kis gyengüléssel 7%-on áll, az LMP megtartotta a biztos szavazók 8%-ának támogatását. A Momentum a biztos szavazó pártválasztók 3%-ára számíthat, az MKKP 2-re.

A kormánypártok a januári, februári gyengülés után ismételten két százalékpontos csökkenést könyvelhettek el, a teljes népesség körében jelenleg 29 százalékon állnak. A Jobbik támogatottsága az előző hónapban nem változott, 18 százalékkal stabilan második. Az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága ugyancsak maradt a februári 8%-on, valamint a DK is megtartotta a teljes népesség 5%-ának támogatását. A Momentum jelenleg 2, míg az LMP 6%-on áll. Az MKKP és egyéb pártok 1-1%-ot tudhatnak maguk mögött. Az Együtt januáriban 1%-kal bírt, azóta támogatottsága nem mérhető. A bizonytalanok és a preferenciájukat titkolók aránya most is 16, illetve 10%.

A Fidesz első számú kihívója

A Jobbik lehet a Fidesz első számú kihívója a következő években a választópolgárok többsége szerint. A felmérés szerint míg a megkérdezettek relatív többsége (43 százalék) úgy vélekedik, hogy a Jobbik a nagyobbik kormánypárt fő kihívója, addig az MSZP–Párbeszéd szövetségről csak öt százalék gondolja ezt, viszont egy lehetséges MSZP–Párbeszéd–DK-együttműködésről már hét. Az LMP-t a megkérdezettek négy százaléka, a DK-t önállóan pedig három százalék értékeli így. A kutatásban részt vevők nyolc százaléka szerint nincs fő kihívó, vagyis a Fidesz–KDNP egyeduralkodó marad a következő években. A kérdést megítélni nem tudók aránya magas, 23 százalék volt.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-a-jobbik-a-fidesz-fo-kihivoja-2458014