Az Iránytű Intézet 2017. novemberi országos közvélemény-kutatása

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2017. november 24-30. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

A pártpreferenciák alakulása 2017 novemberében

A biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok az elmúlt egy hónapban hibahatáron belül erősödni tudtak, az októberi 49 után novemberben már 50 százalékon állnak. A Jobbik stabilan tartja magát a második helyen: a támogatottsági adatai nem változtak, így maradt a 22 százalékos a tábora. Az MSZP novemberre elveszítette harmadik helyét, ráadásul a velük állandó tárgyalásban, illetve vitában álló Demokratikus Koalícióval (DK) szemben maradtak alul. Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis növelni tudta szavazóbázisát, és nyolc százalékon áll, míg a szocialisták megmaradtak hét százalékon. Az LMP támogatottsága az előbbivel megegyező.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-a-dk-es-az-lmp-is-beerte-az-mszp-t-2433521

A legtámogatottabbnak vélt ellenzéki erő és a másodlagos pártpreferenciák alakulása

A választók 51 százaléka szerint a Jobbikot több szavazó támogatná egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, mint egy baloldali pártokból álló összefogást. Utóbbit mindössze a választók 36 százaléka tartja erősebbnek.

A legnagyobb tartaléka az LMP-nek és a Jobbiknak van, a megkérdezettek 10-10 százaléka ugyanis Vona Gáborékat vagy az ökopártot említette második kedvencként. A felmérés alapján 24 százalék nem szavazna, vagy elsődleges preferenciájában bizonytalan, míg 21 százalék biztosan nem szavazna másra, mint kedvenc pártjára. A Momentum és az Együtt–Párbeszéd szavazóinak relatív többsége LMP-s másodpreferenciával bír, körükben a Jobbik alig jelenik meg második kedvenc pártként. A DK szavazói is megosztottak a másodpreferenciát illetően, de jellemzően más baloldali vagy liberális pártokra szavaznának másodsorban. Az MSZP szavazói között viszont már megjelenik kormánypárti, jobbikos és baloldali preferencia is.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-a-jobbik-lehet-a-fidesz-legfobb-kihivoja-2433876

A pártok abszolút elutasítottsága

Továbbra is a Fidesz–KDNP pártszövetségnek a legnagyobb az elutasítottsága, a választók több mint negyede (26 százaléka) semmiképpen sem szavazna a kormánypártokra. Novemberi kutatásunk szerint a kormányzó pártszövetség után a legtöbben az MSZP-t (16 százalék), a Demokratikus Koalíciót (14), valamint a Jobbikot (14) jelölték meg a legellenszenvesebb pártként. A többi párt elutasítottsága nagyon alacsony, ez leginkább annak tudható be, hogy a kisebb pártokat kevésbé hajlandók megjelölni első helyen.

https://mno.hu/belfold/tovabbra-is-a-fidesz-szamit-a-legelutasitottabb-partnak-2434069

A vezető politikusok, közéleti szereplők ismertsége és népszerűsége

A kormánypártok prominensei uralják a legnépszerűbb politikusokat összesítő lista élbolyát. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül az LMP-t vezető Szél Bernadett 48, Vona Gábor Jobbik-elnök pedig 40 ponton áll. Abban azonban már jelentős különbség van, hogy mennyien ismerik őket: Szél Bernadettet az emberek 78, Vona Gábort viszont 94 százaléka tudta azonosítani.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-orban-viktor-nepszerusege-ujra-nott-2434301