Az Iránytű Intézet 2017. októberi országos közvélemény-kutatása

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2017. október 16-21. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

A pártpreferenciák alakulása 2017 októberében

A Magyar Nemzet megrendelésére készült felmérés alapján a teljes népesség körében is stabilan vezet a Fidesz, támogatottsága eléri a 34 százalékot. Az ellenzéki pártok közül több is kisebb mértékben erősödni tudott, a Jobbik például a szeptemberi 15 százalék után októberben 17-re, míg az LMP a korábbi ötszázalékos táborát hatszázalékosra növelte. Az Iránytű Intézet ugyanakkor még soha nem mérte ennyire alacsony támogatottságúnak az MSZP-t, a szocialisták ugyanis mindössze hatszázalékos – mintegy félmilliós – táborral bírnak. A Demokratikus Koalíció öt százalékon áll ebben a szegmensben, míg a Momentum három százalékon. Az Együtt, a Párbeszéd és az MKKP egy-egy százalékra számíthat.

https://mno.hu/belfold/novelte-tamogatottsagat-oktoberben-a-fidesz-2427427

A pártok abszolút elutasítottsága és a másodlagos pártpreferenciák alakulása

A Fidesz–KDNP-t tartja a legellenszenvesebbnek a pártok közül a megkérdezettek 28 százaléka. A kormánypártok után a legtöbben az MSZP-t (18), s a Jobbikot (15) jelölték meg, amikor arról kérdezték őket, melyik pártra nem szavaznának egy most vasárnapi voksoláskor. Tizenegy százalék említette a Demokratikus Koalíciót, a kisebb támogatottságú formációknak pedig jellemzően egy-két százalékos volt az abszolút elutasítottságuk. A felmérés során azt is megvizsgáltuk, hogy a választók melyik pártra adnák le voksukat, ha a kedvencükre nem szavazhatnának. A legnagyobb tartaléka az LMP-nek van, a megkérdezettek 13 százaléka ugyanis az ökopártot említette második kedvencként, míg a Jobbikot 11 százalék. A felmérés alapján 27 százalék nem szavazna, vagy elsődleges preferenciájában bizonytalan, míg 19 százalék biztosan nem szavazna másra, mint kedvenc pártjára.

https://mno.hu/belfold/iranytu-tovabbra-is-a-fidesz-a-legelutasitottabb-part-2427692

A kormánypártok első számú kihívója

Emelkedett az elmúlt hónaphoz képest azok száma, akik szerint a Jobbik a kormány első számú kihívója; de többen lettek azok is, akik egyelőre egyeduralkodónak látják a Fideszt. A választópolgárok 34 százaléka, azaz relatív többsége érzi úgy, hogy a következő években Orbán Viktoréknak Vona Gábor pártjától kell tartaniuk (az előző hónapban még 30 százalék vélekedett így). Az MSZP-t csak 7, míg egy baloldali összefogást mindössze 3 százalék tartaná kihívónak.

https://mno.hu/belfold/iranytu-intezet-a-jobbik-a-kihivo-2427945

Az MSZP erősödésének/gyengülésének megítélése

A választópolgárok többsége szerint folytatódni fog az MSZP válsága a választásig hátralévő időszakban. 38 százalék vázolja fel ezt a jövőt a szocialista pártnak. Valamivel kevesebben, 34 százaléknyian vannak azok, akik szerint megáll ugyan a gyengülés, de erősödni már nem fog a párt. Azt, hogy az MSZP lendületre kap, a magyarok csupán 17 százaléka gondolja.

https://mno.hu/belfold/iranytu-kevesen-biznak-az-mszp-erosodeseben-2428697