Az Iránytű Intézet 2017. márciusi országos közvélemény-kutatása

Az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása.

A következő, közvélemény-kutatási adatainkat ismertető cikkek a Magyar Nemzet napilapban és az MNO felületén jelentek meg.

A mintavétel 2017. március 10-17. között zajlott. Módszer: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) Mintaméret: 1000 fő. Ezerfős mintán a teljes népességre vonatkoztatott elvi hibahatár (95%-os valószínűséggel) +/- 3,1 százalékpont, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől (mindenki megkérdezésének értékétől) való távolsága ettől kisebb.

Pártpreferenciák alakulása 2017. márciusában

Átlépné az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Momentum Mozgalom, ha most vasárnap lennének a választások – derül ki az Iránytű Intézet reprezentatív felméréséből. A kutatás szerint a biztos szavazók körében a Fidesz egy hónap alatt 3 százalékot vesztett támogatottságából, de még így is 47 százalékon áll. A Jobbiknak két százalékkal, 23 százalékosra nőtt a tábora, míg az MSZP népszerűsége 10 százalék körül liftezik. A hónap nyertese a Momentum Mozgalom, mely a februári 1 százalékról 5-re növelte a táborát. A Momentum feltehetően a bizonytalanoktól, korábbi LMP-szimpatizánsoktól, valamint más baloldali pártoktól vehetett el szimpatizánsokat. Ezt mutatja az is, hogy az LMP korábbi hatszázalékos támogatottsága márciusban négy százalékra csökkent. A Demokratikus Koalíció 5 százalékon áll a biztos pártválasztók körében, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékon. Az Együttre 2 százaléknyian szavaznának, míg a Párbeszéd a voksok 1 százalékát kapná meg.

http://mno.hu/belfold/nott-a-jobbik-es-a-momentum-tamogatottsaga-2392158

Pártok abszolút elutasítottsága és másodlagos pártpreferenciák alakulása

A választók 30 százaléka számára a Fidesz a legellenszenvesebb párt – derül ki az Iránytű Intézetnek a Magyar Nemzet részére készített felméréséből. A kutatás szerint a Fideszt az MSZP és a DK követi 14-14 százalékkal, a Jobbikot pedig 11 százaléknyian utasítják el. A felmérés során csak egy pártot lehetett megjelölni, tehát az, hogy például a Fideszt a megkérdezettek 30 százaléka elutasítja, nem azt jelenti, hogy a fennmaradó 70 százalék elégedett a kormánypárttal.
A másodlagos pártpreferenciákat tekintve az LMP áll a legjobban, a legtöbben ugyanis (10 százalék) a zöldpártra voksolnának, ha kedvencükön kívül még egy pártra szavazhatnának. Az LMP-n kívül a Jobbik rendelkezik még nagyobb tartalékkal, Vona Gáborékat 9 százalék nevezte meg második helyen.

http://mno.hu/belfold/a-fideszt-utasitja-el-a-legtobb-magyar-valaszto-2392331

Választói elégedettség, az egészségügy és az oktatás helyzetének alakulása

A választók relatív többsége, 42 százaléka szerint Magyarországon inkább rossz irányba haladnak a dolgok – derült ki az Iránytű Intézet közéleti barométeréből, amely az ország jelenlegi állapotával, a kormány munkájával és a megélhetési elégedettséggel kapcsolatos témákra kérdezett rá. A válaszadók 32 százaléka véli úgy, hogy jó a kormány politikájának iránya, míg a megkérdezettek 22 százaléka szerint nem érzékelhető változás. Az Iránytű Intézet rákérdezett az egészségügy, valamint az oktatás megítélésére is.

https://mno.hu/belfold/a-tobbseg-szerint-nem-lett-jobb-a-helyzet-2392533

A kormány által tervezett egyes nagyberuházások támogatottsága

Elutasítja a kormány által tervezett nagyberuházásokat a választók többsége – derült ki az Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből. A Puskás Ferenc Stadion helyén épülő új sportlétesítmény esetében például a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százalék) nem ért egyet a beruházással, és a választóknak csak alig több mint ötöde (21 százalék) támogatja. Az is kiderül a Magyar Nemzet megbízásából készült kutatásból, hogy a többség elutasítja a Városliget tervezett átépítését. Kiegyenlítettebbek az erőviszonyok viszont a paksi bővítéssel kapcsolatban.

http://mno.hu/belfold/a-paksi-bovites-foglalkoztatja-az-embereket-2392681

Vezető politikusok és a politika szférájához köthető közéleti személyiségek ismertsége, népszerűsége

Áder János népszerű, Orbán Viktor megosztó – derült ki az Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök továbbra is a lista utolsó helyezettjei között szerepel, azonban Habony Árpád már népszerűtlenebb nála. Habony Árpád megítélése még a Fidesz–KDNP táborában is rendkívül negatív, a kormánypártok szavazóinak 61 százaléka inkább vagy nagyon ellenszenvesnek tartja őt. Habony Árpádhoz hasonlóan Mészáros Lőrincnek, Felcsút milliárdos polgármesterének is rendkívül rossz a megítélése. Személyét általános megvetés övezi: minden második választó a lehető legrosszabb osztályzatot adta neki, további 22 százalék pedig inkább ellenszenvesnek tartja. Még a Fidesz–KDNP szavazóinak fele is rossz véleménnyel van Mészárosról, vele szimpatizáló személyt pedig csak elvétve találni.

http://mno.hu/belfold/gyurcsany-ferencnel-is-nepszerutlenebb-habony-arpad-2392843